Hubungan penyakit infeksi dan ketahanan pangan keluarga terhadap status gizi balita di puskesmas kalimanah purbalingga

Authors

  • Khonsarizka Ayu Ramadani Departemen Keperawatan Anak, Prodi Ilmu Keperawatan, Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto, Indonesia
  • Sodikin Sodikin Departemen Keperawatan Anak,Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto,Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.30651/jkm.v0i0.5067

Keywords:

infectious diseases, food security, nutritional status, toddlers

Abstract

Objective: To figure out the correlation between infectious diseases and family food security to the nutritional status of toddlers in Public Health Care Center of Kalimanah, Purbalingga.

 

Method: Quantitative descriptive with cross sectional approach was used in this research. The sample in this study were toddlers aged 1-5 years in Kalimanah Purbalingga. There were 106 respondents. The samples were taken by simple random sampling technique. The data were analyzed by using Chi Square test.

 

 Results: The results of research on infectious diseases on the nutritional status of toddlers obtained the value (OR) = 0.837. While the results of family food security on the nutritional status of toddlers obtained the value (OR) = 4.121. Therefore, it can be stated there was a correlation between infectious diseases and family food security to the nutritional status of

toddlers. 

 

Conclusion:  There is a correlation between infectious diseases and family food security to the nutritional status of toddlers in Public Health Care Center of Kalimanah, Purbalingga.

 

 keywords :infectious diseases, food security, nutritional status, toddlers




Author Biographies

Khonsarizka Ayu Ramadani, Departemen Keperawatan Anak, Prodi Ilmu Keperawatan, Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto, Indonesia

Departemen Keperawatan Anak, Prodi Ilmu Keperawatan, Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto, Indonesia

Sodikin Sodikin, Departemen Keperawatan Anak,Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto,Indonesia

Departemen Keperawatan Anak,Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Muhammadiyah Purwokerto, Purwokerto,Indonesia

References

Ariani, M. dan Pitono, J. (2014). Diversifikasi Konsumsi Pangan: Kinerja dan Perspektif Ke Depan. Diversifikasi Pangan dan transformasi Pembangunan Pertanian.Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementerian Pertanian: Jakarta.

Azmi, N. (2012). Gambaran Pola Pemberian Makan Pada Bayi Dan Balita Usia 0-59 Bulan Di Suku Baduy Dalam Dan Baduy Luar, Kecamatan Leuwidamar, Lebak, Banten, Tahun 2012. Jakarta: Universitas Indonesia.

Krisnansari D. 2010). Nutrisi dan Gizi Buruk. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan: Universitas Jendral Soedirman.

Maitatorum, E.(2009). Hubungan Status Gizi, Asupan Protein dan Asupan Seng dengan Kejadian Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) Pada Anak Balita Di RW VII Kelurahan Sewu Kecamatan Jebres Kota Surakarta. Diakses 07 Maret 2010 dari http;//etd.eprints.ums.ac.id/6285/1/J310050032.PDF.

Maslow, H, Abraham. (2010). Motivation and Personality. Jakarta: Rajawali.

Purwaningrum, S., & Wardani, Y. (2012). Hubungan Antara Asupan Makanan dan Status Kesadaran Gizi Keluarga Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Sewon I, Bantul. KESMAS, 144-211.

Suhendri, U. (2009). Faktor-faktor Yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Bawah Lima Tahun (Balita) di Puskesmas Sepatan Kecamatan Sepatan Kabupaten Tangerang Tahun 2009. Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.

Supariasa. 2016 Penilaian Status Gizi. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.

World Health Organization.(2012). Keluarga Bugar dan Sehat Info Gizi dan Kesehatan Ilmiah Popular Keluarga..

Published

2020-10-01