Pola Pencegahan Primer Stroke Oleh Pasien Hipertensi Di Rumah Sakit Muhammadiyah Palembang: Studi Deskriptif

Authors

  • Afriza Rianti Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia
  • Sukron Sukron Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia
  • Yulius Tiranda Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.30651/jkm.v4i2.3127

Keywords:

Hypertension, Primary Preventions of Stroke, palembang

Abstract

Background: Hypertension can lead stroke complications if not handled optimally. Disruption of blood flow causes the diameter of blood vessels of shrink, resulting in a lack of oxygen and glucose supply to the brain. Prevention is one of the best strategies to reduce the incidence of stroke. One of them is by implementing primary preventions such as regulating healthy food consumption, getting enouh rest, checking health regurarly, arranging nutrition diets, maintaining ideal body weight, doing physical activities regurarly, stop smoking, and avoiding drinking alcohol. Objective: To describe the primary preventions of stroke by hypertensive patients in Muhammadiyah Hospital of Palembang in 2019. Method: This was quantutative descriptive study using survey design. Result: Most of the respondents limited their consumption of foods containing excess salt (64.4%) and consumed protein foods regurarly such as fish (93.2%); all respondents consumed vegetables and fruits (100%), checked their health every month and did not consume alcohol. Conslusion: Primary prevention of stroke by hypertensive patients was considered as good category since they had a fairly healthy and good life behavior.

Author Biographies

Afriza Rianti, Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia

Mahasiswa Program Studi Ilmu Keperawatan STIKes Muhammadiyah Palembang

Sukron Sukron, Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia

Dosen Program Studi Ilmu Keperawatan STIKes Muhammadiyah Palembang

Yulius Tiranda, Departemen Keperawatan Medikal Bedah, Program Studi Ilmu Keperawatan, STIKes Muhammadiyah Palembang, Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia

Dosen Program Studi Ilmu Keperawatan STIKes Muhammadiyah Palembang

References

Agreayu, C.D., Yuliarni, S., & Susila, S. (2013). Gambaran Faktor Risiko Dan Tipe Stroke Pada Pasien Rawat Inap Di Bagian Penyakit Dalam. E-Journals

Ari, S.E. (2013). Hubungan Gaya Hidup Pada Pasien Hipertensi dengan Resiko Terjadinya Stroke di Rumah Sakit Santo Borromeus Bandung. E-Journals

Arum, S.P, (2015). Stroke : Kenali, Cegah & Obati. Yogyakarta : Notebook

Asnani, Loetfia D.R., & Hilmi, Y. (2014). Upaya Pencegahan Stroke pada Penderita Hipertensi dengan Model Terapi Kelompok (Intensive Problem Solving Group) di wilayah Puskesmas Krembangan Selatan. E-Journals

Bustan, M.N. (2015). Manajemen Pengendalian Penyakit Tidak Menular. Jakarta: Rineka Cipta

Ghani, L., Laurentia K.M., & Delima. (2015). Faktor Risiko Dominan Penderita Stroke di Indonesia. Buletin Penelitian Kesehatan, Vol. 44, No. 1, Maret 2016 : 49-58

Gultom, I.L., Evawany, Y.A, & Etti, S. (2016). Hubungan Konsumsi Makanan Dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di desa Mekar Bahalat Kecamatan Jawa Maraja Bah Jambi Kabupaten Simalungun Tahun 2016. E-Journals

Heart and Stroke Foundation. www.heartandstroke.ca. 2018

Kumala, M. (2014). Peran Diet dalam Pencegahan dan Terapi Hipertensi. Journal of Medicine Vol.13 No.1 Februari 2014 : hlm. 50-61

Kusumawaty, I. (2016). Asupan Protein dan Kalium Berhubungan dengan Penurunan Tekanan Darah Pasien Hipertensi Rawat Jalan. Indonesian Journal of Human Nutrition Vol.3 No.1 : 19-28

Lironika, S.A. (2014). Asupan Lemak Dan Kadar Nitric Oxide Pada Penderita Hipertensi Primer Dan Normotensi. E-Journals

Marlina,. & Dewi, Z.S. (2012). Hubungan Gaya Hidup daengan Upaya Pencegahan Terjadinya Stroke pada Pasien Hipertensi di Ruang Poliklinik Penyakit Dalam RSUD Dr.Zainoel Abidin Banda Aceh. J.Keperawatan dan Kebidanan (JIKK). Vol I No.7, Desember 2012 : 390-398

National Sleep Foundation Recommends New Sleep Times. Washington, DC. www.sleepfoundation.org.February 02, 2015.

Perawaty,. Pernodjo, D., & Herni, A. (2014). Pola Makan dan Hubungannya dengan Kejadian Stroke di RSUD dr. Doris Sylvanus Palangka Raya. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia. Vol.2, No.2, Mei 2014:51-61

Purwandari, P. & Yohanes, W. (2015). Gambaran Pengetahuan Klien Hipertensi tentang Pencegahan Komplikasi Hipertensi Di Desa Nmabangan Kecamatan Selogiri. Kabupaten Wonogiri. E-journal

Rosjidi, C.H,. & Laily, I. (2014). Perempuan Lebih Rentan Terserang Penyakit Kardiovaskular. Jurnal Florence : Vol.VII No. 1 Januari 2014

Smajlović, D. (2015). Strokes in young adults: epidemiology and prevention. Bosnia and Herzegovina : Vascular Health and Risk Management Vascular Health and Risk Management Dovepress. Manuscript in PMC: August, 1st 2015. E-Journals

Suseno, P. (2013). Guideline Stroke 2011. www.scribd.com. Oct 12, 2013

Susilo, Y., & Ari, W. (2011). Cara Jitu Mengatasi Hipertensi. Yogyakarta : Andi Yogyakarta

Simbolon, P., Simbolon, N., & Siringo-ringo, M. (2018). Faktor Merokok dengan Kejadian Stroke di Rumah Sakit Santa Elizabeth Medan. Volume 4, Nomor I, Juli 2018. ISSN 2528-5602

Wahyu, G.G. (2009). Stroke Hanya Menyerang Orang Tua?. Yogyakarta : B First (PT Bentang Pustaka)

World Health Organization (WHO) (2013). A global brief on hypertension : silent killer, global public. World Health Organization

Published

2019-12-01