Efektivitas Pemberian Air Rebusan Mahkota Dewa Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Lansia Penderita Hipertensi Di Kelurahan Hutuo Kecamatan Limboto Kabupaten Gorontalo
Kata Kunci:
Crown of God, Elderly, Hypertension,Abstrak
Objective:One form of treatment for hypertension that is currently developing in society is herbal treatment. One of the herbal plants that is currently widely used to lower blood pressure is Mahkota dewa. The aim of this study was to determine the effectiveness of giving Mahkota Dewa boiled water to reduce blood pressure in elderly people with hypertension in the Hutuo sub-district.
Methods:The research method used is Pre Experimental research, the planning used is One Group Pre test and Post test design.
Results:The results obtained from this research were that in the group given the crown of god there was a change in the average systolic blood pressure during the pre-test and posttest, namely from 148 mmHg to 140,233 mmHg, while the average change in diastolic blood pressure was from 92 mmHg to 86,300 mmHg.
Conclusion:From the results of statistical tests carried out to determine blood pressure before and after being given boiled water for Mahkota Dewa, the value of Sig. (2-tailed), namely p = 0.001, which means that there is an effect of boiled water on the crown of the gods on the blood pressure of elderly people who have hypertension. This can be influenced by the potassium content in the god's crown..
Referensi
Andrianto. (2022). Buku Ajar Menangani Hipertensi.
Andi Nur Aina Sudirman. (2023). Pengaruh Rendaman Kaki Air Hangat Dengan Campuran Garam Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Penderita hipertensi Di Desa Dunggala, Kecamatan Batudaa. Jurnal Rumpun Ilmu Kesehatan, 3(1), 38–48. Https://Doi.Org/10.55606/Jrik.V3i1.1221
Anindita Larasati, & Isti Istianah. (2021). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas Kelurahan Cililtan Jakarta Timur. Binawan Student Journal, 3(2), 9–14. Https://Doi.Org/10.54771/Bsj.V3i2.335
Dewi, U. F., Sugiyanto, & C. Wira, Y. (2018). Pengaruh Pemberian Diet Dash Terhadap Perubahan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Di Puskesmas Pahandut Palangkaraya. Jurnal Forum Kesehatan, 2(4), 1–8.
Fatmawati, B. R., Suprayitna, M., Prihatin, K., & Hajri, Z. (2022). Taklukkan Hipertensi Cegah Dengan Diet Dash. Jurnal Lentera, 2(2), 192–199.
Fitriyana, M., & Wirawati, M. K. (2022). Penerapan Pola Diet Dash Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Di Desa Kalikangkung. Semarang. Jurnal Manajemen Asuhan Keperawatan, 6(1), 17–24. Https://Doi.Org/10.33655/Mak.V6i1.126
Hamria, Miena, M. S. (2020). Hubungan Pola Hidup Penderita Hipertensi Dengan Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Batalaiworu Kabupaten Muna. Jurnal Keperawatan, 04, 17–21.
Ibrahim, P. (2019). Jkn Dan Kualitas Pelayanan Kesehatan Masyarakat.
Kurnia, A. (2021). Pengaruh Manajemen Diet Berbasis Keluarga Terhadap Wilayah Kerja Puskesmas Cibeureum Kota Tasikmalaya. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Hadasa,21(1),5464.Https://ejurnal.Universitasbth.Ac.Id/Indiex.Php/P3m_Jkbth/Articlie/View/680/567
Laili, N., Muchsin, e. N., & erlina, J. (2022). Optimalisasi Penerapan Dietary Approachies To Stop Hypertension (Dash) Pada Penderita Hipertensi. Kolaborasi Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(4), 318–326. Https://Doi.Org/10.56359/Kolaborasi.V2i4.126
Mukti, B. (2019). Penerapan Dash (Dietary Approach To Stop Hypertension) Pada Penderita Hipertensi. Jurnal Ilmiah Pannmed (Pharmacist, Analyst, Nurse, Nutrition, Midwivery, environmient, Dentist), 14(2), 17–22. Https://Doi.Org/10.36911/Pannmied.V14i2.610
Parwati, N. N. (2018). Asuhan Keperawatan Keluarga. Politeknik Kesehatan Kementrian Kesehatan.
Saadi, D. M. (2018). Asuhan Keperawatan Keluarga Dengan Hipertensi Dalam Penerapan Diet Dash Di Desa Mekar Wilayah Kerja Puskesmas Soropia Kabupaten Konawe. Politeknik Kesehatan Kemenkes Kendari.
Salsabila, R. (2019). Analisis Penerapan Dietary Approaches To Stop Hypertension (Dash) Pada Penderita Hipertensi. 1(1), 1–15.
Siefrina, L. R. (2021). Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas. Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas, 2(1), 1–7.
Uliatiningsih, R., & Fayasari, A. (2019). effect education Of Dash Diet On Dietary Intake Adherence And Blood Pressure Of Hypertension Outpatients In Rumkital Marinir Cilandak. Jurnal Gizi Dan Pangan Soedirman, 3(2), 120. Https://Doi.Org/10.20884/1.Jgps.2019.3.2.1924
Unduhan
Diterbitkan
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2024 Sri Olfi Madiko
Artikel ini berlisensiCreative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
- Penulis tetap memegang hak atas karyanya dan memberikan hak publikasi pertama kepada jurnal ini yang secara simultan karya tersebut dilisensikan di bawah:Â Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)