HOW IS THE IMPLEMENTATION OF HALAL SELF DECLAIRE CERTIFICATION IN MICRO AND SMALL ENTERPRISES IN SURABAYA?
DOI:
https://doi.org/10.30651/justeko.v7i2.20486Keywords:
Halal Certification, Micro and Small Enterprises, Business ActorsAbstract
This research aims to explore, analyze, and evaluate the implementation of halal certification for micro and small businesses through BPJPH (Indonesian Halal Certification Agency) and to understand how this certification process functions for these businesses in Surabaya from an Islamic economic perspective. Conducted as part of the Wijaya Putra University's Higher Education Research Strategic Plan for 2020–2024 in the field of Managing Innovation and creative Industry, this study utilizes a descriptive qualitative method. Data collection involved observation, interviews, and note-taking, followed by analysis stages including data collection, reduction, presentation, conclusion, and verification. The findings indicate that the BPJPH halal certification process for micro and small businesses in Surabaya in 2023, particularly for food products, involves several stages from online registration to certification approval after inspections and a Fatwa Commission hearing. From an Islamic economic standpoint, halal certification applies ethical principles such as aqidah, Siddiq, and Amanah, emphasizing the significance of halal food, assurance, security, and consumer protection for both consumers and business operators.
References
Aisah, H., Zaqiah, Q., & Supiana, A., (2021). Implementasi Kebijakan Asesmen Kemampuan Minimum (AKM): Analisis Implementasi Kebijakan AKM). Jurnal Pendidikan Islam Al-Affan, 1(2). 128-135.
Aristyanto, Erwan, (2023). Implementasi Sertifikasi Halal Self Declaire Pada Usaha Mikro Dan Kecil Di Surabaya. Prosiding SEMNASTEKMU, 3(1). 90-108. https://doi.org/10.51903/semnastekmu.v3i1.198
Fathoni, M. A., Syahputri, T. H. (2020). Potret Industri Halal Indonesia: Peluang dan Tantangan. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 6(03), 428-435. doi http://dx.doi.org/10.29040/jiei.v6i3.1146.
Fauzia, Ika Yunia and Riyadi, Abdul Kadir (2018) Prinsip dasar ekonomi Islam: perspektif maqashid al syariah. Adhitya Adrebina Agung Jakarta. ISBN 978-602-7985-58-2.
Hadiyanto dkk. 2022. Implementasi Jaminan Produk Halal Bagi Jaringan Pengusaha Muslim Indonesia dan Saudagar Muhammadiyah Kota Semarang. IJH : Indonesian Journal of Halal Vol 4 (2) 62-66.
https://diskopukm.rohilkab.go.id/views/kemenkop-ukm-siapkan-roadmap-umkm-naik-kelas.
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/muslim-population-by-country.
Ibrahim, METODOLOGI PENELITIAN KUALITATIF : Panduan Penelitian Beserta Contoh Proposal Kualitatif, Bandung : ALFABETA, 2018.
Idham Imam Seputra (2020). PENGARUH IMPLEMENTASI KEBIJAKAN TERHADAP EFEKTIVITAS PENANGGULANGAN COVID-19 OLEH PEMERINTAH DAERAH KABUPATEN KERINCI. Nusantara:Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial, 7(2). 408-420. http://dx.doi.org/10.31604/jips.v7i2.2020.408-420.
Ishaq (2017). Pengantar Hukum Indonesia. Ed.1., Cet.4. Jakarta : Rajawali Pers, 979-979-769-742-6.
Kristania Montolalu, Jemmy Sondakh, Boby Pinasang, (2023). TANGGUNG JAWAB PELAKU USAHA TERHADAP KONSUMEN TENTANG KESALAHAN PENGIRIMAN PESANAN MAKANAN MELALUI APLIKASI GOJEK. Lex Administratum Vol 11(4).
Muchtar (2012). Perilaku Komunitas Muslim Perkotaan dalam Mengonsumsi Produk Halal. Harmoni: Jurnal Multikultural & Multireligius Vol. 11 (2). 129-141.
Peraturan Walikota Nomor 70 Tahun 2022 tentang Perubahan atas Peraturan Walikota Surabaya Nomor 68 Tahun 2019 tentang Pedoman Penyelenggaraan Kegiatan Pembangunan Sarana dan Prasarana Kelurahan dan Pemberdayaan Masyarakat di Kelurahan.
Ririn Tri Puspita Ningrum. 2022. Problematika Kewajiban Sertifikasi Halal bagi Pelaku Usaha Mikro dan Kecil (UMK) di Kabupaten Madiun. Istithmar : Jurnal Studi Ekonomi Syariah 6 (1): 43-58. http://doi.org/10.30762/istithmar.v6i1.30.
Sugiyono. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta. 2019.
Susamto, Burhanuddin (2011) Pemikiran hukum perlindungan konsumen dan sertifikasi halal. UIN-Maliki Press, Malang. ISBN 978-602-958-364-9.
Suyadi, Syahdanur & S. Susie 2017, ‘Analisis pengembangan usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) di kabupaten bengkalisriau’, Jurnal Ekonomi KIAT, vol. 29, no. 1, hal. 1-10.
Tanzeh, Ahmad, Metodologi Penelitian Praktis, Yogyakarta : Teras, 2021.
Widayat, W., Suzery, M., Ardianto, H.A., (2022), Analisis Pemahaman Umkm di Kota Semarang terhadap Kebijakan Produk Halal, Jurnal Riptek, 16(2), 153-160.
Yoyok Prasetyo, Prasetyo (2018) Ekonomi syariah. Aria Mandiri Group. ISBN 978-602-6616-48-7.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
HAK CIPTA
Penulis yang mengirimkan artikel dalam jurnal Justisia Ekonomika harus memahami dan menyetujui persyaratan tentang hak cipta jurnal Justisia Ekonomika sebagai berikut:
1. Hak Cipta tulisan / artikel yang diterbitkan di jurnal Justisia Ekonomika otomatis menjadi hak pengelola jurnal atau publisher
2. Meskipun Hak Cipta atas tulisan yang telah diterbitkan di jurnal Justisia Ekonomika adalah menjadi haknya publisher, tetapi penulis masih mempunyai hak untuk : a). Penulis boleh meng-upload di repository kampus, b). Penulis boleh meng-upload di webnya sendiri, c). Penulis boleh meng-upload di google schoolar, orchid dan sinta
LISENSI
Lisensi atas tulisan / artikel yang diterbitkan di jurnal Justisia Ekonomika adalah menggunakan Creative Commons dengan atribusi CC-BY-NC 4.0