Isi Artikel Utama
Abstrak
ABSTRACT
Genjer (Limnocharis flava) is a daily consumable plant that often used as vegetable by wide society. It known have completed nutritional content such as protein, carbohydrate, mineral and vitamin. Genjer also known as good source of B1 vitamin. The purpose of this study was to identify B1 vitamin level of fresh and steamed genjer plant. Genjer plant were steamed for 2 minutes and 4 minutes. We also want to examine the best steamed time for the plant towards B1 vitamin level. Determination of genjer B1 vitamin level wa used UV-Vis Spectrofotometry at 511 nm, and thiamine was used as the standart solution. The study shown that B1 vitamin level were o,121 mg/100 g, 0,035 mg/100 g and 0,027 mg/100 g in fresh, 2 minutes steamed and 4 minutes steamed genjer plants respectively. We were done a quantitatively analysis of collected data to describe B1 vitamin level in treated genjer plants. The result showed that the longer of steamed period will reduce more of B1 vitamin level at genjer plants. We suggested that B1 vitamin more soluble in water and processing technique related with water have an effect towards B1 vitamin level, and 2 minutes steaming reduce less of B1 Vitamin compared to 4 minutes steaming.
Â
Keywords: Genjer (limnocharis flava), Analysis of Vitamin B1 Levels, UV-Vis Spectrophotometer
Rincian Artikel
Referensi
- Aulia, Surya. H. (2017). Pengaruh Metode Pemasakan Terhadap Mutu Sayuran Berdaun Hijau. Skripsi. Padang: Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Andalas Padang
- Azizah, AH; Wee KC; Azizah O; Azizah M. (2009). Effect Of Boiling And Stir Frying On Total Phenolics, Carotenoids And Radical Scavenging Activity Of Pumpkin (Cucurbita moschato). International Food Research Journal 16: 45-51
- Bloch, Daniel R. (2014). Menyingkap Tabir Kimia Organik: Panduan Belajar Mandiri. Jakarta: EGC
- Chaidir, L. Yuliani, K. Dan Qurrohman, B.F.T., (2016), Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L) Buch) di Kabupaten Pangandaran Berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi, Jurnal Agro Vol. III, No. 2
- Direktorat Gizi Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (1992). Kandungan Gizi Genjer. http://www.depkes.go.id
- Fauziah, Fitra; Roslinda Rasyid; Angga Prawina Akbar. (2016). Penetapan Kadar Vitamin B1 Pada Kacang Kedelai dan Tempe Yang Beredar Di Pasar Raya Padang Secara Spektrofotometri Visible. Padang: Jurnal Farmasi Higea VIII(1)
- Hok, Kang Tuan; Wiwit Setyo; Wenny Irawaty; Felycia Edi Soetaredjo. (2007). Pengaruh Suhu Dan Waktu Pemanasan Terhadap Kandungan Vitamin A Dan C Pada Proses Pembuatan Pasta Tomat. Surabaya: Fakultas Teknik Jurusan Teknik Kimia Universitas Katolik Widya Mandala Surabaya
- Indrasari, Siti Dewi. (2011). Pengaruh Penyosohan Gabah Dan Pemasakan Terhadap Kandungan Vitamin B Beras Merah. Jawa Barat: Balai Besar Penelitian Tanaman Padi
- Jacoeb AM, Abdullah A, Rusydi R. (2010). Karakteristik Mikroskopis dan Komposisi Tanaman Genjer (Limnocharis flava) dari Situ Gede Bogor. Bogor: Jurnal Sumberdaya Perairan IV(2): 1-6
- Lean, Michael E.J. (2013). Ilmu Pangan, Gizi & Kesehatan. Yogyakarta: Pustaka Pelajar
- Lestariana, Wiryatun; Maliyah Madiyan. (1988). Analisa Vitamin Dan Elektrolit Organik. Yogyakarta: UGM-Press
- Menteri Kesehatan Republik Indonesia. (2013). Lampiran Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 75 Tahun 2013 Tentang Angka Kecukupan Gizi Yang Dianjurkan Bagi Bangsa Indonesia. http://www.AngkaKecukupanGizi(AKG)PDFgizi.depkes.go.id. (diakses pada tanggal 18 Januari 2018)
- Nurjanah; Agoes M.J; Roni N; Marisa P; Tri Kalbu A.S. (2014). Perubahan Komposisi Kimia, Aktivitas Antioksidan, Vitamin C dan Mineral Tanaman Genjer (Limnocharis Flava) Akibat Pengukusan. Bogor: Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor III(3)
- Permatasari, Marisa. (2012). Perubahan Aktivitas Antioksidan Tanaman Genjer (Limnocharis Flava) Akibat Pengukusan. Skripsi. Bogor: Program Sarjana Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor
- Ramdhan, Tezar; Syarifah Aminah. (2014). Pengaruh Pemasakan Terhadap Kandungan Antioksidan Sayuran. Jakarta: Buletin Pertanian Perkotaan, Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) IV(2)
- Rasyid, Roslinda; Anisa Nurul Fitria; Humaira Fadhilah. (2014). Pengaruh Lama Pencucian Terhadap Kadar Vitamin B1 Pada Beras Putih dan Beras Merah Secara Spektrofotometer Visibel. Padang: Jurnal Farmasi Higea VI(2)
- Sejati, Tri, Kalbu, Ardininingrum. (2012). Perubahan Komposisi Kimia, Vitamin C, Dan Mineral Pada Pengukusan Genjer (Limnocharis Flava). Skripsi. Bogor: Program Sarjana Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor
- Setiawan, Yodi. (2014). Studi Kandungan Gizi Dan Kalori Nasi Mocaf (Modified Cassava Flour) Pada Beberapa Proses Pemasakan. Bogor: Program Studi Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Pakuan
- Thuraidah, Anny., Erie Indah Puspita dan Neni Oktiyani. (2016). Pengaruh Genjer (Limnocharis flava) Terhadap Penurunan Biological Oxygen Demand (BOD) Limbah Industri Karet. Medical Laboratory Technology Journal 2 (1), 2016, 6-10
- Webster-Gandy, Joan; Anggela Maden; Michelle Holdsworth. (2014). Gizi & Dietetika, Edisi 2. Jakarta: EGC
Referensi
Aulia, Surya. H. (2017). Pengaruh Metode Pemasakan Terhadap Mutu Sayuran Berdaun Hijau. Skripsi. Padang: Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Andalas Padang
Azizah, AH; Wee KC; Azizah O; Azizah M. (2009). Effect Of Boiling And Stir Frying On Total Phenolics, Carotenoids And Radical Scavenging Activity Of Pumpkin (Cucurbita moschato). International Food Research Journal 16: 45-51
Bloch, Daniel R. (2014). Menyingkap Tabir Kimia Organik: Panduan Belajar Mandiri. Jakarta: EGC
Chaidir, L. Yuliani, K. Dan Qurrohman, B.F.T., (2016), Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L) Buch) di Kabupaten Pangandaran Berdasarkan Karakter Morfologi dan Agronomi, Jurnal Agro Vol. III, No. 2
Direktorat Gizi Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (1992). Kandungan Gizi Genjer. http://www.depkes.go.id
Fauziah, Fitra; Roslinda Rasyid; Angga Prawina Akbar. (2016). Penetapan Kadar Vitamin B1 Pada Kacang Kedelai dan Tempe Yang Beredar Di Pasar Raya Padang Secara Spektrofotometri Visible. Padang: Jurnal Farmasi Higea VIII(1)
Hok, Kang Tuan; Wiwit Setyo; Wenny Irawaty; Felycia Edi Soetaredjo. (2007). Pengaruh Suhu Dan Waktu Pemanasan Terhadap Kandungan Vitamin A Dan C Pada Proses Pembuatan Pasta Tomat. Surabaya: Fakultas Teknik Jurusan Teknik Kimia Universitas Katolik Widya Mandala Surabaya
Indrasari, Siti Dewi. (2011). Pengaruh Penyosohan Gabah Dan Pemasakan Terhadap Kandungan Vitamin B Beras Merah. Jawa Barat: Balai Besar Penelitian Tanaman Padi
Jacoeb AM, Abdullah A, Rusydi R. (2010). Karakteristik Mikroskopis dan Komposisi Tanaman Genjer (Limnocharis flava) dari Situ Gede Bogor. Bogor: Jurnal Sumberdaya Perairan IV(2): 1-6
Lean, Michael E.J. (2013). Ilmu Pangan, Gizi & Kesehatan. Yogyakarta: Pustaka Pelajar
Lestariana, Wiryatun; Maliyah Madiyan. (1988). Analisa Vitamin Dan Elektrolit Organik. Yogyakarta: UGM-Press
Menteri Kesehatan Republik Indonesia. (2013). Lampiran Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 75 Tahun 2013 Tentang Angka Kecukupan Gizi Yang Dianjurkan Bagi Bangsa Indonesia. http://www.AngkaKecukupanGizi(AKG)PDFgizi.depkes.go.id. (diakses pada tanggal 18 Januari 2018)
Nurjanah; Agoes M.J; Roni N; Marisa P; Tri Kalbu A.S. (2014). Perubahan Komposisi Kimia, Aktivitas Antioksidan, Vitamin C dan Mineral Tanaman Genjer (Limnocharis Flava) Akibat Pengukusan. Bogor: Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor III(3)
Permatasari, Marisa. (2012). Perubahan Aktivitas Antioksidan Tanaman Genjer (Limnocharis Flava) Akibat Pengukusan. Skripsi. Bogor: Program Sarjana Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor
Ramdhan, Tezar; Syarifah Aminah. (2014). Pengaruh Pemasakan Terhadap Kandungan Antioksidan Sayuran. Jakarta: Buletin Pertanian Perkotaan, Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) IV(2)
Rasyid, Roslinda; Anisa Nurul Fitria; Humaira Fadhilah. (2014). Pengaruh Lama Pencucian Terhadap Kadar Vitamin B1 Pada Beras Putih dan Beras Merah Secara Spektrofotometer Visibel. Padang: Jurnal Farmasi Higea VI(2)
Sejati, Tri, Kalbu, Ardininingrum. (2012). Perubahan Komposisi Kimia, Vitamin C, Dan Mineral Pada Pengukusan Genjer (Limnocharis Flava). Skripsi. Bogor: Program Sarjana Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor
Setiawan, Yodi. (2014). Studi Kandungan Gizi Dan Kalori Nasi Mocaf (Modified Cassava Flour) Pada Beberapa Proses Pemasakan. Bogor: Program Studi Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Pakuan
Thuraidah, Anny., Erie Indah Puspita dan Neni Oktiyani. (2016). Pengaruh Genjer (Limnocharis flava) Terhadap Penurunan Biological Oxygen Demand (BOD) Limbah Industri Karet. Medical Laboratory Technology Journal 2 (1), 2016, 6-10
Webster-Gandy, Joan; Anggela Maden; Michelle Holdsworth. (2014). Gizi & Dietetika, Edisi 2. Jakarta: EGC