Isi Artikel Utama

Abstrak

A test of the inhibitory power of randu honey against Eschericia coli ATCC 8739 has been carried out. Honey contains compounds that function as antibacterials. The honey used is monoflora honey, namely randu honey. The concentration of randu honey in the inhibitory power test against Escherichia coli ATCC 8739 is 100% and 50%. The method used is the diffusion method in order to use nutrient media. The inhibitory power of randu honey with a concentration of 100% against Escherichia coli ATCC 8739 is 39.30 mm and the randu honey solution with a concentration of 50% against Escherichia coli ATCC 8739 is 35.80 mm so that randu honey has the potential to be antibacterial.

Rincian Artikel

Referensi

  1. Adindawati. (2021). Identifikasi Bakteri Escherichia Coli Dalam Sumber Air Bersih Di Perumahan Griya Mahoni Aceh Barat. Jurnal Jurmakemas, 1(2), 170–177. http://jurnal.utu.ac.id/JURMAKEMAS/article/view/4877/2609
  2. Bakri, Z., Hatta, M. Dan Massi, M. . (2015). Deteksi Keberadaan Bakteri Escherichia coli 0157:H7 Pada Feses Penderita Diare Dengan Metode Kultur dan PCR. Jurnal Kesehatan, 5(2), 184–192.
  3. Baziboroun M, B. M., Poormontaseri Z, S. M., & T, B. (2018). Prevalence and antibiotic susceptibility pattern of extended spectrum beta lactamases producing Escherichia coli isolated from outpatients with Urinary Tract Infections in Babol, Northern of Iran. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 31, 61–4.
  4. Fatimah dan Jamilah. (2018). Pembuatan Sabun Padat Madu dengan Penambahan Ekstrak Kunyit (Curcuma domestica). Teknologi Agro-Industri. 5(2), 90–100.
  5. Fitrianingsih S..P, K. A. & C. R. (2017). Aktivitas antibakteri madu hitam pahit dan madu hitam manis terhadap Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Jurnal Farmasi Galenik, 1(2), 32–37.
  6. Handayani. (2022). Aktivitas Antioksidan, Total Fenolik, dan Total Flavonoid Madu Apis mellifera dari Hutan Akasia (Accacia crassicarpa) Riau, Indonesia dengan Beberapa Perlakuan Pengeringan. Jurnal Biologi Indonesia, 18(2), 231–243. https://doi.org/10.47349/jbi/18022022/231
  7. Hasan, et al. (2020). Fisikokimia Madu Multiflora Asal Riau Dan Potensinya Sebagai Antibakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Chem. Prog, 13(1), 81–90. https://doi.org/https://doi.org/10.35799/cp.13.2.2020.31594
  8. Hermawati, A.H., Aryati, I. (2016). Daya hambat kombinasi madu mangga (Mangifera indica)-susu probiotik terhadap pertumbuhan Eschericia coli ATCC 6538 dan Staphylococcus aureus ATCC 8739. Pharmaciana, 6(2), 201–206. https://doi.org/10.12928/pharmaciana.v6i2.3741
  9. Inayah, Aditya M, L. (2012). Efek Madu Randu dan Kelengkeng dalam Menurunkan Kolesterol pada Tikus Putih Hiperkolesterolemik. Unnes J Life Scie, 1(1).
  10. Irfan, A. & D. (2018). Sarana Sanitasi Dasar dengan Kejadian Diare pada Balita. Jurnal Sehat Mandir, 13(2), 42–47. http://jurnal.poltekkespadang.ac.id/ojs/index.php/jsm
  11. Kemenkes RI. (2019). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2018.
  12. Nadhilla N.F. (2014). The activity of antibacterial agent of honey against Staphylococcus aureus. Jurnal Majority, 3(7), 96–98.
  13. Nur A., N. A. & S. S. (2019). Aktivitas antibakteri madu trigona terhadap bakteri G positif (Staphylococcus Aureus) dan bakteri G negatif (Escherichia Coli). Jurnal Kesehatan, 12(1), 134– 40.
  14. Samarghandian S, Farkhondeh T, S. F. (2017). Honey and health: A review of recent clinical research. Pharmacognosymresearch, 9(2), 121–126. https://doi.org/0.4103/0974-8490.204647.
  15. Savitri, N. P. T., Hastuti, E. D., & Suedy, S. W. A. (2017). Kualitas Madu Lokal dari Beberapa Wilayah di Kabupaten Temanggun. Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 2(1). 58–66. https://doi.org/https://doi.org/10.14710/baf.2.1.2017.58-66
  16. Suranto, A. (2014). Khasiat dan Manfaat Madu Herbal (Tetty Yulia (ed.)). AgroMedia Pustaka. Tulandi, S. M. (2019). The Effect Of Storage Temperature On The Quality Of Honey. Jurnal Teknologi Dan Seni Kesehatan, 10(1), 59–71.https://media.neliti.com/media/publications/299104-the-effect-of-storage-temperature-on-the- 1366376e.pdf
  17. Wineri, E., Rasyid, R., dan Alioes, Y. (2014). Perbandingan Daya Hambat Madu Alami dengan Madu Kemasan secara In Vitro terhadap Streptococcus beta hemoliticus Group A sebagai Penyebab Faringitis. Jurnal Kesehatan Andalas, 3(3).