Pola Konsumsi Dan Tumbuh Kembang Balita Usia 24-60 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Cebongan, Kota Salatiga

Penulis

  • Rifatolistia Tampubolon Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia
  • Kukuh Pambuka Program Studi Pendidikan Jasmani Kesehatan dan Rekreasi, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia
  • Maria Dyah Kurniasari Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia
  • Yulce Desiana Waisimon Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia
  • Gelora Mangalik Program Studi Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.30651/jkm.v5i1.3766

Kata Kunci:

Food consumption patterns, growth and development, toddlers

Abstrak

Growth and development is influenced by children consumption and parenting patterns. The prevalence of toddler malnutrition in Salatiga is still being targeted by the Millennium Development Goals (MDGs) in 2015. This study aims to look at feeding, growth and development patterns of toddler in the Cebongan Community Health Center Salatiga working area. The design of this study uses quantitative with a descriptive approach. The population was 631 toddlers aged 24-60 months with a total sample of 251 toddlers using the Slovin formula. Data collection techniques with cross sectional approach. The instruments in the study used the Denver Development Scrining Test (DDST), anthropometric measurements, and food frequency questionnare (FFQ). The results of this study indicate that there is an influence between consumption patterns and growth and development of toddlers and parenting patterns. The result was seen in the measurement of nutritional status in toddler growth found the prevalence of underweight (7%), short (17.5%), thin (15%), the results of the development test suspect (8%) and toddlers with normal categories (52.5%). The consumption patterns of toddlers are influenced by the mood of toddlers who like to choose foods according to their want and parenting patterns of parents who follow the want of children who can affect the nutritional status and growth and development of toddlers to be good and bad.

Biografi Penulis

Rifatolistia Tampubolon, Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Program Studi Ilmu Keperawatan

Kukuh Pambuka, Program Studi Pendidikan Jasmani Kesehatan dan Rekreasi, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Program Studi Pendidikan Jasmani Kesehatan dan Rekreasi

Maria Dyah Kurniasari, Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Program Studi Ilmu Keperawatan

Yulce Desiana Waisimon, Program Studi Ilmu Keperawatan, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Program Studi Ilmu Keperawatan

Gelora Mangalik, Program Studi Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga, Indonesia

Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Program Studi Ilmu Gizi

Referensi

Adriani Merryana, W. B. (2016). Peranan Gizi Dalam Siklus Kehidupan. Jakarta: Prenadamedia Group.

Antoniou, E.E., Roefs, A., Kremers, J. P. S., Jansen, S. J., Gubbels, S. J., Sleddens, C. F. E., & Thijs, C. (2015). Picky Eating and Child Weight Status Development: A Longitudinal Study. Journal of Human Nutrition and Dietetics, Vol 29 (3).

Arisdanni, Herlina., & Buanasita, Annas. (2018). Hubungan Peran Teman, Peran Orang Tua, Besaran Uang Saku dan Persepsi Terhadap Jajanan dengan Kejadian Gizi Lebih pada Anak Sekolah. Journal Amerta Nutrition, Vol. 2 (2).

Asthiningsih, W. W. Ni., & Muflihatin, K. Siti. (2018). Deteksi Dini Perkembangan Balita Dengan Metode Ddst Ii Di Posyandu Wilayah Kerja Puskesmas Juanda Samarinda. Jurnal Endurance, Vol. 3 (2).

Azkiya, Saila., & Ismawati, Rita. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Konsumsi Susu Anak Sekolah Dasar di Madrasah Ibtidaiyah Fie Sabilil Muttaqien Tempurejo Kabupaten Ngawi. E-Journal Boga, Vol 5 (1).

Badan Pusat Statistik. (2014). Proyeksi Penduduk Menurut Provinsi.

Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Tengah. (n.d.). (2017).

Chamidah, N. A. (2009). Deteksi Dini Gangguan Pertumbuhan dan Perkembangan Anak. Jurnal Pendidikan Khusus, 5 (2).

Dyna, Fitri., Putri, D. Veni., & Indrawati, Dwi. (2018). Hubungan Perilaku Komsumsi Jajanan pada Pedagang Kaki Lima dengan Kejadian Diare. Jurnal Endurance, Vol. 3 (3).

Gasmalla, A. A. M., Tessema, A. H., Salaheldin, Ayah., Alahmad, Kamal., Hassanin, AM. H., & Aboshora, Waleed. (2017). Health benefits of milk and functional dairy products. Med Crave, Vol. 4 (4).

Hanum, Yuspa. (2016). Dampak Bahaya Makanan Gorengan Bagi Jantung. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera, Vol. 14 (28).

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2011). Buku Saku Antopometri.

Unduhan

Diterbitkan

2020-06-12